Satu bulan sudah berlalu, saya telah menjalani praktikal di
Majlis Perbandaran Sandakan. Sepanjang bulan ini, saya telah mengikuti pegawai-pegawai di situ untuk menjalani pemantauan di sekitar Bandar Sandakan.
Saya berpraktikal di bawah Unit Kesihatan Awam. Unit ini bertanggungjawab terhadap pembasmian serangga-serangga pembawa penyakit, aduan anjing, saluran najis dan sebagainya.
Saya pernah menjalankan pemantauan di premis makanan. Antara benda yang kita memerhatikan adalah perangkap minyak (Grease trap), makanan yang terdedah, dan kebersihan premis tersebut.
|
Perangkap Minyak (Grease Trap) yang tidak dibersihkan |
|
Tandas (Pemeriksaan Jentik) - Takungan harus dibuang setiap hari untuk mengelakkan pembiakan jentik-jentik. |
Pernah juga saya menye
rtai Hari Bertemu Pelanggan Majlis Perbandaran Sandakan bersama Adun N. 46 (Tanjung Papat) 2011. Dari sana saya memahami lagi fungsi MPS, dan dapat menjumpai para ketua-ketua unit dan pemimpin-pemimpin tempatan seperti YB Datuk Raymond Tan, Menteri Pembangunan Industri, dan Datuk Ir. James Wong, President Majlis Perbandaran.
Saya juga pernah menyertai operasi Pemeriksaan Halal Bersama MPS, Jabatan Kesihatan, KPDNKK, dan JHEINS di premis pengendalian makanan di Bandar Sandakan. Antaranya kilang pembungkusan beras, bakery dan sebagainya.
|
Kilang Pembungkusan Beras. Keadaan sangat bersih dan sistematik. |
|
Beras yang telah dibungkus |
|
Bakery |
|
Kedai Jual Daging Ayam |
Dalam operasi tersebut, kita juga pergi kilang pemrosesan makanan laut. Keadaan di sana tidak memuaskan. Lantai basah, peti sejuk tidak sejuk, dan pekerja tidak memakai pakaian yang sesuai. Yang paling tidak suka tu, pemunya kilang tersebut cuba minta nombor telefon saya. (Kepada kawan-kawan sekalian, JANGAN SEKALI bagikan no. telefon kamu kepada orang yang kamu tidak kenali.) Dia juga ajakkan saya keluar dengan dia (ni dia cuba mengurat saya lah tu...) Saya bagi tahu dia saya hanya budak praktikal, tidak mempunyai ilmu yang cukup dan kuasa untuk menolong dia. Minta dia catat no. office tu cukup lah...
Ada juga kita tengok kantin sekolah.
Ilmu yang saya dapat lagi sepanjang hari pemantauan itu, pegawai dari
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) bagi tahu saya bahawa bukan semua cop halal merupakan tulen. Setiap cop halal yang dikeluarkan mesti ada negara dan tempat pengeluarannya. Sebagai contoh, cop halal Malaysia ada perkataan Malaysia. Cop halal dari negara lain seperti Philippine, China, Korea, Australia mempunyai cop yang berlainan. Tetapi mereka turut diiktiraf oleh Jabatan hal Ehwal Agama Islam Malaysia. Kalau cop halal tersebut tiada tempat pengeluaran, maka itu merupakan cop halal yang tidak sah. Kawan-kawan muslim, harap informasi ini dapat menolong kamu ya. ^^
Ini merupakan gambar saluran najis yang bocor. Ini di bawah unit kesihatan awam juga. Tetapi MPS hanya bertanggungjawab kepada saluran dari Main hole ke pam. Kebocoran di saluran dari premis ke main hole ditanggungjawab oleh pemunya premis.
|
Saluran najis bocor |
Ini merupakan keadaan di pasar, mereka membersihkan sotong dan ayam di atas longkang. Ini tidak patut berlaku.
Sampah-sarap itu dibuang ke dalam longkang, dan akhirnya disalurkan ke dalam mainhole.
Ini keadaan mainhole yang tersumbat. Akhirnya, pekerja-pekerja harus membersih dan mengorekkan mainhole yang kotor, berbau dan menjijikkan. Saya tidak pernah tengok bagaimana mereka berkerja, tetapi ada staff cakap mereka gorek dengan tangan. Kesian mereka. Janganlah kita membuang sampah-sarap ke dalam longkang dan merata-rata. Buang sampah dalam tong sampah bukannya kerja yang susah. Ok?? :(
xxxxxx
Habis kerja, saya juga ada join kawan-kawan di sana. =)
|
Majlis Perkahwinan Abang Jaja |
|
Jessica & Yuli - Makan~ |
Dah sampai hari terakhir sebelum pergi melapor di Jabatan Kesihatan minggu depan, saya membeli satu kek untuk makan sama-sama. Mereka tuliskan nama saya atas kek tu tanpa pengetahuan saya. Tapi happy juga lah. =D
|
American Cheese Cake |
Kak Kasmah, saya tidak akan melupakan kamu bah. Nanti lepas bulan Julai, Ogos saya balik lagi juga. Hehehe...
Comments
Post a Comment